Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus?

Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus?

Kysyn tätä itseltäni miltei päivittäin pitääkseni oman mieleni avoimena. Toisinaan en täysin ymmärrä, mistä kaikesta hoitotulos on syntynyt, ja tämä saa pohtimaan hoidon luonnetta. Esimerkiksi kun vuosia unettomuudesta kärsinyt henkilö yhden hoidon jälkeen alkaa nukkua 1,5 tunnin sijaan kuuden tunnin yöunia, en täysin ja tyhjentävästi osaa selittää ilmiötä pelkästään autonomisen hermoston tasapainottumisella. Kalevalaiseen jäsenkorjaukseen kuuluu vahvasti ajatus, että jokainen hoitaja on ikuisesti oppilas.

… kysymyksen avoimena pitäminen saa hoitajan jatkuvasti arvioimaan uudelleen hoito-otteitaan ja katsomaan jokaista uutta asiakasta kuin uutta opettajaa.

Kalevalainen jäsenkorjaus nykymuodossaan on pohjanmaalla asuvan mestariparantaja Olavi Mäkelän vanhasta jäsenkorjausperinteestä kehittämä hoito. Olavi Mäkelä ei enää korkean ikänsä vuoksi ota vastaan asiakkaita, mutta opettaa kalevalaisia jäsenkorjaajia täydennyskoulutuksissa. Kalevalaisen jäsenkorjauksen oppimisessa mestarin työskentelyn seuraaminen on tärkeää. Olavi Mäkelän taianomaista, äärettömän tarkkaa työskentelyä seuratessa oppi ja otteet ikään kuin imeytyvät mestarista oppilaaseen.

… kalevalainen jäsenkorjaus on monipuolinen hoitomenetelmä, jolla hoidetaan monia erityyppisiä vaivoja tai ongelmia.

Yleisesti hoidettuja vaivoja ovat raajojen erimittaisuudesta johtuvat kivut ja vaivat (ja näitä on paljon! Esimerkiksi vatsavaivoihin voidaan saada apua, kun jalkojen erimittaisuus on korjattu ja lantiokorille saatu tasainen tuki), eriasteiset selkäkivut, skolioosi, migreeni, TOS-oireet, tenniskyynärpää, jäätynyt olkapää, unettomuus, stressi, vatsavaivat jne. Ihmisellä voi olla myös vain epämääräisesti epämukava olla kehossaan, ilman sen kummempia oireita. Monet käyvät hoidoissa myös säännöllisesti huollattamassa kehoaan ja lisäämässä hyvän olon tunnetta kehossa.

… Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ihmistä hoidetaan elävänä kokonaisuutena, monimutkaiset mekaaniset ja fysiologiset toiminnot huomioon ottaen.

Kalevalainen jäsenkorjaushoito on eheyttävä ja kehotietoisuutta lisäävä kokemus. Esimerkiksi nilkasta lähtevät kalvoketjut ulottuvat ala-selkään (ja pidemmällekin), mutta jos kudokset ovat kiinni, yhteys ei toimi ja keho toimii ’irtonaisesti’, tai ’paikallisesti’. Hoito aloitetaan yleensä aina jalkapohjista, jolloin jo vaikutetaan jalkaterien ja nilkkojen kautta lantiokoriin ja ala-selkään. Alaraajat hoidetaan hoitopöydällä, selkä istuma-asennossa, kädet joko makuuasennossa tai istualtaan asiakkaan tilasta riippuen. Selkää hoitaessa kevyillä hoito-otteilla ja asiakkaan liikkeellä vapautetaan selän syviä lihasjännityksiä ja vapautetaan selkärankaa.

… kalevalaisen jäsenkorjauksen hoito-otteet ovat lempeitä, eikä kehon liikerajoja koskaan ylitetä voimalla. Kehoa kuunnellaan.

Kun opetellaan kalevalaista jäsenkorjausta, on ensiarvoisen tärkeää kehittää käsillä kuuntelemisen taitoa. Hoidettavan ihmisen ja ihmisen kehon täytyy itse olla valmis muutokseen. Hoito-otteilla ja -liikkeillä haetaan keholta suostumusta hoitoon ja muutokseen. Jos hoitajan kädet eivät kuule kehon viestejä, hoitaminen vaikeutuu. Käsin kuunnellen avataan lihasjännityksiä ja -kalvokireyksiä, hermopinteitä, elvytetään nestekiertoa ja mobilisoidaan niveliä. Kun kehon rajoja ei ole tarpeettomasti ylitetty, hoidon jälkeen keho alkaa yleensä itse hakemaan asentoaan ja linjaustaan, ja varsinainen hoitovaikutus voi kehittyä.

Etusivulle

Vastaa

%d